patiovilla, Silvolde
 

Door de bestemmingsplanwijziging van een kavel aan een monumentale, boomrijke laan wordt het mogelijk een kantoorgebouw om te vormen tot een vrijstaand woonhuis.

Het kantoorpand bestaat uit een houten bouwdeel (uit de 60er jaren) en het stenen bouwdeel (uit de 80er jaren). Het houten bouwdeel van het kantoorgebouw wordt afgebroken en het stenen bouwdeel wordt gerenoveerd. Naast dit gerenoveerde bouwdeel wordt in steen een nieuw bouwdeel toegevoegd. Samen vomen deze twee bouwdelen het nieuwe woonhuis.

 

Het bestaande en het nieuwe bouwdeel liggen rondom een centraal gelegen patio en worden onderling verbonden door een gezamenlijke glazen entreehal. Aan de straatzijde is de opbouw van het woonhuis zo duidelijk af te lezen. De twee bouwdelen worden door de beglaasde entreehal van elkaar gescheiden.

 

Voor de gesloten geveldelen is gekozen voor een steen met Hilversums formaat om het horizontale karakter van de bouwdelen te benadrukken. Ook het bestaande bouwdeel heeft een nieuwe gevel met deze steen gekregen. De bestaande kozijnen en deuren zijn in dezelfde antracietkleur van het nieuwe deel gebracht. Zo ontstaat een uniform en beheerst geheel.

Vanuit het royale, eenlaagse woongebouw zijn door de grote raamvlakken van de patio de monumentale bomen rondom het pand goed te ervaren.

In het interieur is een varieteit aan materialen toegepast zodat de woning een rijke en gevarieerde beleving kent. 

  

Projectdata


Opdrachtgever: partikulier

Periode: 2008 - 2010

Status: gerealiseerd

Ontwerp: Tom Bergevoet

Ontwerp interieur: Claartje ten Have

Constructief advies: Haank bouwkundig adviesbureau

EPC berekening: Ben Terdenge

Bestek: Adviesbureau Both

Aannemer: Aannemingsbedrijf Gerritsen, Ulft

fotografie: Katja Effting