Nieuwe Oostoever, Amsterdam

 

Het ontwerp bestaat uit een grand café en restaurant, twee multifunctionele ruimten, een hotel voor 120 kamers en een ondergrondse parkeergarage. Het bestaande uitkijkterras en kiosk op de locatie worden in oude staat hersteld en onderdeel van het nieuwe geheel. Hiermee ontstaat een voorziening voor een breed publiek: voor buurtbewoners en toeristen, voor zakenlieden en creatievelingen uit de nabije omgeving, voor recreatieve sporters, bezig met het rondje Sloterplas, en dagjesmensen en gezinnen die er evenementen bezoeken. De genoemde functies vullen elkaar goed aan. Zo kunnen gasten van een bruiloft in één van de evenementenruimten overnachten in het hotel. Toeristen eten en drinken in het cafe-restaurant voordat ze de stad bezoeken. Bovenin het gebouw zorgt één van de twee verhuurbare evenementenruimten voor adembenemende uitzichten. De ondergrondse garage bevat voldoende parkeerruimte en voorkomt parkeeroverlast in de omgeving. Met hulp van een verkeerskundige is het ontwerp verkeersveilig gemaakt. Het ontwerp bevat goede voorzieningen voor rolstoelers.


Het huidige Café Oostoever is gelegen op de eerste verdieping in het monument. Wij stellen voor om het nieuwe grand café met restaurant en de multifunctionele ruimte juist direct op straatniveau te plaatsen. Dit verbetert de leefbaarheid en de sociale veiligheid van de locatie en directe omgeving. Het gebouw is hier transparant en alzijdig ontworpen: verdiepingshoge glazen puien zijn over grote delen open te zetten en stimuleren zo het contact tussen binnen en buiten. Royale doorgangen onder het gebouw door geven een goede kijk vanaf de rotonde op de Sloterplas en leiden het publiek vanzelf naar het openbare terras aan water. Dit terras blijft groot genoeg voor buitenactiviteiten als een schaatsbaan of een stadsstrand. De huidige lantaarns zullen opnieuw worden gebruikt.


De horeca en multifunctionele ruimten komen in een nieuw, relatief hoog en opvallend gebouw. Dit gebouw vormt een markante schakel tussen de stad en de Sloterplas, tussen Geuzenveld-Slotermeer en de andere stadsdelen. De kenmerkende architectuur van het bestaande uitkijkterras met de horizontale witte borstweringen vormt ook het uitgangspunt voor de architectuur van het nieuwe gebouw. Zo vormen bestaand en nieuw een vanzelfsprekend en herkenbaar geheel. Slebos, de architect van het bestaande uitkijkterras, had oorspronkelijk het idee om op de locatie ook een toren te plaatsen. Met de realisatie van het voorgestelde gebouw wordt dit idee alsnog werkelijkheid. Ook het door Slebos ontworpen schipaanzicht is overgenomen in het nieuwe gebouw. Vanuit bepaalde hoeken lijkt opnieuw alsof er een schip aangemeerd ligt. 

 

projectdata
 

opdrachtgever: Heren 2 Vastgoedontwikkeling

beoogd exploitant hoteldeel: Louvre groep, Frankrijk

beoogd exploitant cafedeel: de IJsbreker, Amsterdam

periode: 2009 -

status: winnend prijsvraagontwerp

ontwerp: Tom Bergevoet

team: Tom Bergevoet, Jurriën van Duijkeren

advies verkeersveiligheid: DHV

3D imressies: Ubik MH (Marc Heesterbeek)