Vrijstaat Amsterdam


Op een locatie aan de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam Noord zijn 260 woningen gepland. Een deel van deze woningen moet inzetbaar zijn als woon-werk unit. Hiervoor is een prototype flexibel gebouw ontworpen dat in veelvoud over de locatie kan worden verspreid.

 

Omdat de locatie 3 verschillende “condities” kent - het meest oostelijk deel ligt aan een snelweg, het meest westelijke deel grenst aan een sportveld en in het centrale deel van de locatie passeert een doorgaande straat - kennen de identieke gebouwen hun eigen specifieke gebruiksmogelijkheden door hun positionering. Doordat de prototypes uiterlijk identiek zijn, heeft het plan als geheel een herkenbare identiteit.

 

De woonwerkeenheden worden casco opgeleverd en dienen door de gebruikers naar eigen inzicht verder te worden ingevuld en afgemaakt. Dit betekent dat gebruikers hun eigen ideale woon- of werkruimte kunnen realiseren. Elk van de tien prototypes bevat 25 eenheden van 90 m2. De eenheden hebben elk een interne vrije hoogte van 5 tot 6 meter, waardoor de mogelijkheid ontstaat tot verdubbeling van het vloeroppervlak door de gebruiker.


Voorgesteld is om voor het gebied geen bestemmingsplan te laten gelden: alle eenheden zijn te gebruiken als zowel woon en / of werkruimte.


projectdata


ontwerp: Tom Bergevoet, Jonas Strous
status: prijsvraaginzending (europan 6)

Ontwikkelperiode: 2001