Villa te Marrakech, Marokko

 

Een in Nederland woonachtige Marokkaan wil in zijn geboorteland een woning laten bouwen waarvan het ontwerp recht doet aan zijn dubbele identiteit. Hij geeft een Nederlandse architect de opdracht om een ontwerp te maken waarin zowel traditie als moderniteit, zowel Arabische ornamentiek als Noord-Europese efficiëntie een rol spelen.

Voorgesteld wordt een eenvoudig massief bouwvolume met in het hart een Riad (traditionele Marokkaanse patio).

Op de begane grond van het 3 verdiepingen tellende gebouw zijn de meest representatieve ruimten ondergebracht. Op de eerste verdieping bevinden zich de meer private ruimten en in de kelder de dienstruimten.
De kavel – aan de rand van de beroemde oude binnenstad van Marrakech – ligt in een woestijnachtige omgeving en biedt zicht op de wit besneeuwde toppen van het Atlas-gebergte. De interne organisatie van het woonhuis maakt dit uitzicht vanuit de meeste ruimten mogelijk. De zuidgevel omkadert het uitzicht terwijl tegelijkertijd de hete zon wordt buitengehouden.

Een verfijnd Marokkaans patroon in de buitengevel leidt tot een dubbelzinnige relatie tussen de buiten- en binnenwereld en helpt mee het binnenklimaat beheersbaar te maken. 
 

projectdata
  

opdrachtgever:               partikulier

periode:                          2008 -
bouwkundig ontwerp:     Tom Bergevoet
ontwerp interieur:           Tom Bergevoet
projectstatus:                   voorlopig ontwerp (vervolgtraject uitgesteld)

maquette:                        Eiso Bergsma / Wing Ung