Galeriewoning, IJburg, Amsterdam

 

Kavel R205 – onderdeel van een aaneengeschakelde reeks gelijkvormige vrije kavels langs de waterrand – wordt opgedeeld in een sterk open en een sterk gesloten zone. Woonfuncties die gebaat zijn met licht, uitzicht en overmaat, zoals de woonkamer en het gastenverblijf, zijn ondergebracht in de open zone. Functies die juist vragen om beslotenheid, afzondering en tempering van het daglicht, zoals opslagvoorzieningen en de sanitaire ruimten, zijn ondergebracht in de gesloten zone. Omdat de open en de gesloten zone door de hele woning direct naast elkaar gelegen zijn, vindt er een voortdurende wisselwerking plaats.

 

De bewoners willen de woning ook als kunstgalerie kunnen gebruiken. Door de openheid, de variaties in afmetingen, de daglichtinval en de neutrale afwerkingen lenen de ruimten in de open zone zich hier goed voor.


De woning is op verschillende manieren in te delen. Zo bestaat enerzijds de mogelijkheid de woning te gebruiken als 1 aaneengesloten ruimte, maar kan de woning na het plaatsen van een aantal lichte binnenwanden ook worden opgedeeld tot en maximum van 6 kamers. Zo is de woning ook in de toekomst, eventueel door volgende bewoners, aan te passen.
 

projectdata

opdrachtgever:                   partikulier

periode:                              2006-2008

status:                                 gerealiseerd

ontwerp:                             Tom Bergevoet

team:                                  Tom Bergevoet, David Künzel

ontwerp interieur:               Tom Bergevoet

kostenadvies:                      BBN Rotterdam

constructief advies:             Duyts bouwconstructies

bouwfysisch advies:            Ben Terdenge

bestek:                                Adviesbureau Both

aannemer:                          Nat en zn. Stompetoren

interieurbouw:                    Wilbert Kauw

technisch bouwtoezicht:     HZ bouwadvies (Henk Zaaijer)

fotografie:                           Onverhard (Katja Effting)