Watervilla, Nijmegen

 

Aan een zij-arm van de Waal bij Nijmegen wordt een versleten woonboot vervangen door een nieuwe watervilla. Deze watervilla moet recht doen aan de unieke positie in het landschap, voldoende inrichtingsvrijheid opleveren en de trekken vertonen van een walvis. 

 

Het bestemmingsplan staat een bouwvolume van 2 lagen toe. Op de benedenverdieping worden de prive-vertrekken ondergebracht zoals de slaapkamers en het sanitair. De bovenverdieping is een open woonruimte die uitzicht biedt over de hele omgeving.

 

Op deze bovenverdieping biedt een rondgaand glaslint afwisselend panorama’s, beperkte doorzichten en - incidenteel - beslotenheid. Centraal in de ruimte staat een groot kastmeubel.
 

Aan de zuidzijde heeft het dak dezelfde hoogte als de naastliggende waterwoning. Omdat de watervilla aan de noordzijde vrij uitzicht heeft over de Waal, is het dak hier juist omhooggebracht. Zo vormt de watervilla een mooie beëindiging van de aaneengesloten reeks waterwoningen.
De constructie bestaat uit houten portaalspanten die in een bestaand stalen ponton zijn gezet. De gevels, kozijnen en binnenwanden zijn van hout. Op verzoek van de opdrachtgevers heeft het interieur een moderne uitstraling gekregen.

 

projectdata

Opdrachtgever:                  Particulier

Ontwikkelingsperiode:       2007-2008

Status:                                Oplevering september 2008

Architectonisch ontwerp:   Tom Bergevoet

Adviseur constructies:        Bouwkundig ingenieursbureau Haank

Ontwerp kastmeubel:         Tom Bergevoet

Kleuradvies en inrichting:  Claartje ten Have

Aannemer exterieur:          Aannemersbedrijf Albers, Maashees

Aannemer interieur:           Boudestein & zn, Nijmegen

fotografie:                           Katja Effting