Creatieve Campus Geuzenveld, Amsterdam

 

In een zogenaamde kansenwijk in Amsterdam West worden twee bestaande gebouwen omgevormd tot woon-werkateliers voor creatieven.

 

De bestaande gebouwen – een woongebouw en een bedrijfsgebouw – worden gestript, door atria aan elkaar gekoppeld, met lichtgewicht bouwvolumes opgetopt en tenslotte opnieuw ingericht. Het complex dat zo ontstaat, genaamd d’Espinoza, bevat werkplaatsen, (atelier) woningen en openbare voorzieningen zoals een caférestaurant, een theater en een grote expositieruimte. Het herontwikkelde gebouw is geschikt voor bewoners met een eigen onderneming in de creatieve sector zoals beeldend kunstenaars, architecten, muzikanten en theatermakers. In het gebouw kunnen zij in hun eigen woonomgeving hun beroep uitoefenen, hun eigen ideale combinatie van wonen en werken
bepalen en met elkaar samenwerken. 

 

De bestaande woningen in de omgeving van het complex profiteren mee van de investering door de komst van de voorzieningen die voor iedereen toegankelijk zijn en de waarde die het complex aan de directe omgeving toevoegt. Ook de bestaande openbare ruimte rondom het complex wordt opnieuw ingericht tot een gebied dat minder op parkeren en verkeer is gericht en meer op ontmoeting tussen gebruikers van het complex en andere buurtbewoners. Brede stoepen leiden langs de etalages en de openstaande deuren van de werkruimten in het herontwikkelde complex. Zo wordt de positieve impact die de herontwikkeling van het complex op de buurt heeft gemaximaliseerd.

 

projectdata

Opdrachtgever: Farwest / Buro Beehive

architect: Tom Bergevoet Architecture & XTOF Architects

status: haalbaarheidsstudie (augustus 2010)

images: Femme Cacau

advies bouwkosten: Bremen Bouwadviseurs

advies exploitatie: Mazars en Berenschot